Dorpsconciërge

Het is behoorlijk druk op dinsdag 10 februari 2015 op de parkeerplaats bij Jumbo Supermarkt aan het Heemstradeplein. Grote trossen ballonnen verraden iets feestelijks. Radio Gelderland is live aanwezig, TV Gelderland maakt opnames voor het avondjournaal, Web TV, Extra FM, Maas Waal Web en Blik op Beneden-Leeuwen vertegenwoordigen de media.

Sandra Janssen heet namens de gemeente West Maas en Waal alle aanwezigen van harte welkom en geeft direct het woord aan wethouder Bert van Swam. Hij vertelt inhoudelijk over de voortgang van het traject en dat er met vele partijen is samengewerkt om nu te komen tot de introductie van de dorpsconciërges. Het project is voor een deel een vervolg op de Onderhoudsbrigade, die in 2013 werd geïntroduceerd. Het is de bedoeling dat mensen, die momenteel een bijstandsuitkering genieten, op termijn kunnen herintegreren in de arbeidsmarkt. Bij een dorpsconciërge krijgt men vaak het beeld van een binnendienst, maar dit is juist een buitendienst’, zo legt Van Swam uit.

Ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen nam bijna twee jaar geleden het initiatief voor dit project. Hans van Leeuwen van OV Verrassend Leeuwen legt uit: ‘Bij ondernemers borrelt vandaag een idee op en morgen moet het dan uitgevoerd worden. Het traject was veel te lang, maar met de hulp van de juiste mensen is het project nu toch vorm gegeven.’ Daarbij noemt Hans de naam Manuela l’Herminez van Werkmaatschappij Groei en Ambitie, die zich daarbij op uitzonderlijke wijze heeft ingespannen. Verder sluit ook Jumbo Beneden-Leeuwen aan bij het traject. Ook Stichting De Driestroom participeert in het project en Leo Kros legt namens deze stichting uit waarom het zo belangrijk is om mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan, bijvoorbeeld door een beperking, aansluiting vinden bij dergelijke projecten.

Dan is het moment aangebroken dat op een ludieke wijze de openingshandeling wordt verricht. Leeuwenaar Gerard Janssen begint vandaag als dorpsconciërge en hij weet als geen ander in oplossingen te denken, zo vertelt Hans van Leeuwen tijdens één van de anekdotes. In de verte komt Gerard op een bakfiets aanrijden, een aantal heibezems ondersteboven in de bak en allerlei benodigde attributen. Dan is er koffie met gebak, verzorgd door Jumbo.
Gerard vertelt: ‘Het is beslist niet de bedoeling om als een soort Bromsnor in het centrum te verblijven, maar juist allerlei hand- en spandiensten te verrichten voor de Ondernemersvereniging en voor enig toezicht op het winkelend publiek. Een praatje, een foutparkeerder wijzen op de andere mogelijkheden om te parkeren en het straatmeubilair op orde houden.’

Ongetwijfeld zullen de vijf dorpsconciërges, die naast de Zandstraat en het Dorpsplein ook op het Heemstadeplein te vinden zullen zijn, zich nog moeten vinden in hun nieuwe rol, maar de verschillende participerende partijen, die het project ondersteunen, zullen waar nodig de helpende hand bieden met als doelstelling zoveel mogelijk inwoners van West Maas en Waal met een bijstandsuitkering te kunnen herplaatsen in de arbeidsmarkt.

Brandschoon

Wij danken Brandschoon Brandbeveiliging voor de spontane gift van een brandblusser en EHBO-kit.

Zo staan onze dorpsconciërges vanaf nu ook klaar om te helpen bij ongevallen.

Meldpunt

Heeft u een klacht, probleem of oplossing waarvan u denkt dat de dorpsconciërges hier iets aan hebben? Meld dit dan doormiddel van onderstaand formulier. Uw hulp wordt enorm op prijs gesteld!

 

06 – 10 04 64 60

Lid worden?

Geniet van de vele voordelen van een lidmaatschap bij Verrassend Leeuwen.